Geplaatst op Geef een reactie

De herfst is begonnen

Annelies in haar omkleed poncho zeemeermantel® na het buitenzwemmen

De lange warme droge zomer is voorbij. Wekenlang in luchtige zomerkleding, zonder jas en zonder sokken. Nederland leek wel Frankrijk. Althans het weer. Zolang het water goed was, geen blauwalg of andere vervelende dingen, konden we heerlijk zwemmen. De herfst is begonnen. Het regent weer pijpenstelen. Het is gelijk een stuk frisser. Alle kledinglagen gaan weer aan. Ook een hemd. Niet in de laatste plaats omdat we thuis de thermostaat angstvallig laag houden. Ik hoef niet uit te leggen waarom. 

Stoppen we nu met buitenzwemmen? Ja en nee. 

Ja, het wordt snel steeds lastiger om een lang stuk te zwemmen. Zeker zonder wetsuit. Het water wordt snel kouder en het wordt sneller donker. 

Nee, want we gaan wel door en passen ons aan, aan de temperatuur. Kouder = korter. Dit is juist een goede tijd om te beginnen als je van plan bent om te gaan winterzwemmen of winterdippen. Misschien heb je een Wim Hof sessie gedaan en wil je die ervaring voortzetten. Het water in openwater is nu rond de 18 graden. Je kunt nog makkelijk aan de temperatuur wennen. 

Wil je doorgaan? Maak het jezelf niet te moeilijk. Probeer je aan te sluiten bij een groepje winterzwemmers of -dippers of spreek met iemand af. Ze zijn niet officieel georganiseerd, maar inmiddels zijn er overal in het land winterzwemmers actief. Vraag in de buurt of via de sociale media. Op Facebook vind je een aantal openwaterzwemgroepen, die je kunnen helpen met het zoeken van een groep. 

Iedere week een duik. Deze regelmaat helpt om het vol te houden. Je lichaam went aan de lagere temperaturen. Vaker is nog beter, maar dat moet wel in je weekprogramma passen. Mij lukt dat niet. 

Wees lief voor jezelf. Maak het jezelf makkelijker door zwemsokken en eventueel ook zwemhandschoenen te gebruiken, zodra het water echt kouder wordt. Het is prettiger tijdens het zwemmen en je hebt minder lang last van koude voeten na het zwemmen. De zwemsokken en -handschoenen mogen best strak zitten. Dat zwemt prettiger. 

Een zeemeermantel na afloop is je ideale handdoek in de frisse buitenlucht van de herfst. Lekker warm en beschut kun je je afdrogen en omkleden. En genieten van het groepje zwemmers, die je op deze manier wekelijks spreekt.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.