De nieuwjaarsduik is een jaarlijkse traditie in Nederland waarbij op 1 januari meer dan 50.000 mensen het koude water in rennen. Hoe doe je dat op een prettige manier? Dit zijn drie tips van een doorgewinterde koudwaterzwemmer: zorg dat je goed warm bent voor je het water in gaat, blijf rustig ademen en blijf even in het water. Na de duik is het fijn om een omkleedponcho te gebruiken, bijvoorbeeld de zeemeermantel.
Een traditie, die steeds populairder wordt.
Een van de eerste nieuwjaarsduiken werd in 1920 in Canada georganiseerd. Zandvoort had de primeur in Nederland, maar Scheveningen is de bekendste plek voor de nieuwjaarsduik met jaarlijks zo’n 10.000 deelnemers. In 2023 waren bijna 200 locaties, verspreid over het hele land, aangemeld op de site nieuwjaarsduik.info. Daarnaast zijn er meerdere informele groepjes, die zelf een nieuwjaarsduik organiseren. Je hoeft niet af te reizen naar Scheveningen om een echte nieuwjaarsduik mee te maken.
De voorbereiding
Een goede voorbereiding is essentieel voor een prettige duik. Zorg dat je warm bent voordat je het water ingaat door warm gekleed te zijn en vooraf goed te bewegen. Met z’n allen even een paar oefeningen doen om warm te worden helpt. Probeer te vermijden dat je lang met blote voeten op het koude zand of koude natte gras moet staan.
Het koude water in
Altijd een beetje spannend omdat je voor je gevoel iets tegen natuurlijks gaat doen. Je lijf schrikt. Rustig doorademen, dan gaat het makkelijker. Blijf nu even in het water zodat je lichaam kan wennen aan de nieuwe situatie. Je zult merken dat het beter gaat. Blijf rustig met je schouders onder water en je armen tegen je lijf of zwem een paar slagen.
Het nagenieten
Loop rustig het water uit. Gek genoeg voelt de buitenlucht dan een stuk minder koud aan. Dit is een heerlijk moment. Ben je weer bij je spullen, dan is het fijn om op een kleedje te kunnen staan. Je droogt je af en kleed je om. Dat gaat het beste met een omkleedponcho, zoals de zeemeermantel.
naar de webshop van zeemeermantel