Geplaatst op Geef een reactie

Hoe houd ik het buitenzwemmen vol als het water kouder wordt?

Zwemmen in de Kalenbergse Plas in West Betuwe
We gaan het water in. Het is ongeveer 14 graden.

Het lukte me vroeger niet om het hele jaar buiten te blijven zwemmen. Tegenwoordig wel en daar is één belangrijke reden voor.

Tien jaar geleden stond ik in badpak voor de Kalenbergse plas. Het was begin oktober. Ik had de hele zomer in deze plas gezwommen en had me voorgenomen zo lang mogelijk door te zwemmen. Alleen, zoals altijd. Ik stond te treuzelen. Waarom doe ik dit eigenlijk? Ik ben ook gek ook. Ik heb me omgedraaid en ben weer naar huis gegaan. Zwembad is ook goed. 

Nu is het weer oktober en sta ik op dezelfde plek. Deze keer niet alleen, maar met zes andere zwemmers. Ik kan niet zeggen dat ik heel veel zin heb. Ik heb de afgelopen twee weken niet buiten gezwommen en het water is een stuk koeler. Waarom sta ik er dan? Nou gewoon, omdat we dat hebben afgesproken. Iedere zaterdag gaan we om 10 uur zwemmen in de Kalenbergse plas. In de app groep komt vrijdagavond op een gegeven moment altijd de vraag “Wie gaat er morgen zwemmen?” of de mededeling “Ik ga morgen zwemmen.” Dan volgen vanzelf de berichtjes, ik ook, nee ik kan niet. 

Dit is voor mij het geheim om het zwemmen het hele jaar door vol te houden. Je hebt toegezegd en hoeft niet meer te twijfelen. ”Zal ik wel, zal ik niet”. Nee, je gaat gewoon. Zin speelt geen rol. Heel erg moe zijn wel. Dan ga ik niet. Eén van de winterdippers uit ons groepje heeft een oma in Noorwegen. Zij had de wijsheid dat je altijd het water in kan, behalve als je koorts hebt. Gelukkig is dat niet zo vaak. 

Afgelopen Corona winter is dit samen zwemmen het gezelligste moment van de week geworden. Voelt als heel waardevol. En natuurlijk ben ik trots dat we allemaal veel lol hebben van onze zeemeermantel

Geplaatst op Geef een reactie

Zwemmers snakken naar water

Zwemmers snakken naar water, ook Annelies. Annelies den Besten is geïnterviewd door Marcia Jansen van de Gelderlander over zwemmen, nu de zwembaden vanwege Corona al maanden gesloten zijn. Op zaterdag 24 april 2021 stond dit interview in de Gelderlander:

Annelies den Besten is dol op zwemmen en dan het liefst in buitenwater. Niet alleen in de zomer, maar ook in de winter. Dat komt goed uit nu de mastertrainingen van zwemvereniging Olympia in Geldermalsen al een paar maanden stilliggen.

“Het is heel bijzonder om in de winter buiten te zwemmen”, vertelt Den Besten die twee keer in de week in de Kalenbergse Plas in Meteren te vinden is. “Ik zwem mét en zonder wetsuit. Als ik langere afstanden wil zwemmen, zwem ik in mijn wetsuit en dan houd ik het 45 minuten vol. Zonder wetsuit meestal een kwartier.” 

Vijf jaar geleden zwom ze voor het eerst in de winter buiten. “Iemand wilde graag een keer in de Kalenbergse Plas zwemmen en voordat ik ja had gezegd, stond ze al bij me op de stoep. Het was februari, het ijs lag op de sloten, maar we zijn toch gegaan. Normaal is het slimmer om zoiets geleidelijk op te bouwen, maar het ging heel goed. We waren echt euforisch na afloop.”

Inmiddels heeft Annelies een heel groepje om zich heen verzameld dat op zaterdagochtend om tien uur in Meteren zwemt. “Aan de kou raak je gewend. In het begin prikt je huid heel erg, maar als het kacheltje in de borst eenmaal begint te branden, voel je de kou niet meer. Alleen het omkleden valt soms erg tegen als het koud is”, vertelt Den Besten die voor die gelegenheid de zeemeermantel,  een handdoek en ‘omkleedhokje’ ineen, ontwierp. “Nadat ik er een had gemaakt, wilden meerdere mensen in ons zwemgroepje er wel een hebben en nu krijg ik bestellingen uit het hele land.” 

https://www.gelderlander.nl

Geplaatst op Geef een reactie

Bij iedere zeemeermantel krijg je een zeemeerdoek

gratis handdoekje bij omkleed poncho zeemeermantel® dark petrol, gemaakt van rest materiaal
zeemeerdoek is een kleine handdoek
De zeemeerdoek krijg je gratis bij de aankoop van een zeemeermantel

Het begon met een slim patroon bedenken, waarbij alle katoen wordt gebruikt. Het resultaat is een zeemeermantel® met lekker grote zakken.

EN een extra handdoek, zie je kunt gebruiken om op te staan of om je voeten af te drogen. Als je wilt kun je deze zeemeerdoek op de camping ook nog als theedoek gebruiken. 😉

De handdoek ter waarde van € 9,95 krijg je er gratis.bij

Geplaatst op Geef een reactie

Zeemeermantel: Warm en comfortabel, zelfs in de winter

Omkleedponcho van zeemeermantel wordt gebruikt in de winter


De zomer loopt ten einde en we hebben een paar warme septemberdagen achter de rug. Maar nu de wind aantrekt, lijkt de herfst echt in aantocht. Ga jij nog steeds zwemmen? Ben je van plan om dit het hele jaar vol te houden? Dan behoor je tot de groeiende groep winterzwemmers.

Ik krijg vaak de vraag of de zeemeermantel geschikt is voor winterzwemmers. Het antwoord is een volmondig JA!

Verschillende winterzwemmers gebruiken al een paar jaar de zeemeermantel en zijn er zeer tevreden over. De overgang van het koude water naar de zeemeermantel voelt comfortabel, zelfs als je uit ijskoud water komt. De omkleedponcho is niet winddicht, maar biedt wel een eerste bescherming tegen de elementen. Meestal is dit voldoende voor het afdrogen en omkleden. Wil je langer buiten blijven in je zeemeermantel terwijl het koud en winderig is, dan kun je er gewoon je jas overheen aantrekken.

Bijna alle weersomstandigheden zijn prima te doen. Hoewel ik moet toegeven dat ik het winterzwemmen makkelijk oversla als het echt regent. Voor mij is er één echte NOGO. Bij een straffe oostenwind met een gevoelstemperatuur van -20 graden ga ik niet meer buitenzwemmen met mijn vaste groepje mede dippers. Gek genoeg is het in het water dan prima. Dat wordt toch niet kouder dan 0 graden en we weten hoe dat werkt. Hoe ons lichaam reageert. Helemaal opgekikkerd komen we uit het water, maar dan die wind. Helemaal stram en stijf van de kou hebben we ons aangekleed. Dat was niet fijn. Het moet wel leuk blijven.

Gelukkig komt dit niet zo vaak voor en kunnen we bijna het hele jaar lekker het water in.

Naar de homepage

Geplaatst op Geef een reactie

eerste nieuwsbrief zeemeermantel

Twee dames in een omkleed poncho van zeemeermantel® staan met hun voeten in het water van een bosmeer

Vandaag is een spannende dag! We presenteren de allereerste nieuwsbrief van Zeemeermantel, met echt nieuws. Deze zomer hebben we jullie mening gevraagd over de Zeemeermantel en de reacties waren overweldigend positief. Het is duidelijk dat velen van jullie dol zijn op hun Zeemeermantel.

Het begon allemaal tijdens een vakantie in het Lake District in 2019, waar het idee ontstond om een unieke omkleed poncho te ontwerpen. Met een beetje moed, hulp van een Poolse producent en mijn computervaardige zoon, lanceerden we in 2020 onze webshop. Sindsdien worden onze Zeemeermantels het hele jaar door besteld.

We hebben ook gevraagd wat mensen ervan weerhoudt om een Zeemeermantel te kopen. Een veelgenoemde reden was de relatief hoge prijs, hoewel velen opmerkten dat de poncho zijn prijs waard is.

We begrijpen dat de prijs voor sommigen een struikelblok kan zijn. Daarom willen we uitleggen dat de kosten voortkomen uit de productie in Europa en het gebruik van hoogwaardig wafelkatoen in ons ontwerp. Daarnaast worden onze Zeemeermantels gewassen tijdens de productie om onverwachte krimp na aankoop te voorkomen.

Om tegemoet te komen aan onze klanten, hebben we besloten om de prijs van de Zeemeermantel met €10 te verlagen. De verzendkosten worden apart in rekening gebracht bij aankopen onder de €100. We hopen dat deze veranderingen onze Zeemeermantels nog toegankelijker maken voor iedereen.

Direct naar de winkel

Wil je een review schrijven?

Jouw ervaringen zijn voor ons van onschatbare waarde! Zou je een moment willen nemen om jouw gedachten over de Zeemeermantel met ons te delen op de website? Het is heel eenvoudig – volg gewoon de Webwinkelkeur-link op onze website. We kijken uit naar jouw waardevolle feedback.Direct naar de website

Geplaatst op Geef een reactie

De zeemeermantel® is officieel goed design!

logo G100, Goed Industrieel Ontwerp

De zeemeermantel® is uitgekozen voor de top 100 best ontworpen producten van 2022 door een onafhankelijke jury design experts.

De zeemeermantel® is één van de producten, die niet alleen relevant zijn (alleen toevoegen waar iets ontbreekt, een oplossing zijn van een echt probleem) maar ook innovatief en/of origineel zijn, bijzonder goed zijn vormgegeven, ontworpen zijn in Nederland, door een Nederlandse ontwerper of voor een Nederlands bedrijf en niet ouder (marktintroductie) zijn dan 2 jaar. Dit zijn de criteria van de GIO (Goed Industrieel Ontwerp)

De zeemeermantel® is te zien op de G100 tentoonstelling tijdens de DDW (Dutch Design Week) in Hal 3 van het Klokgebouw op Strijp S in Eindhoven. Hal 3 is de hal aan de straatzijde van het Klokgebouw. Op een aantal dagen ben ik er zelf bij. (zondag 23 oktober, dinsdag 25 oktober en zaterdag 29 oktober) Wie weet zien we elkaar daar!

De zeemeermantel® is officieel goed design. Alle zeemeermantels® vind je in de winkel.

Geplaatst op Geef een reactie

De herfst is begonnen

Annelies in haar omkleed poncho zeemeermantel® na het buitenzwemmen

De lange warme droge zomer is voorbij. Wekenlang in luchtige zomerkleding, zonder jas en zonder sokken. Nederland leek wel Frankrijk. Althans het weer. Zolang het water goed was, geen blauwalg of andere vervelende dingen, konden we heerlijk zwemmen. De herfst is begonnen. Het regent weer pijpenstelen. Het is gelijk een stuk frisser. Alle kledinglagen gaan weer aan. Ook een hemd. Niet in de laatste plaats omdat we thuis de thermostaat angstvallig laag houden. Ik hoef niet uit te leggen waarom. 

Stoppen we nu met buitenzwemmen? Ja en nee. 

Ja, het wordt snel steeds lastiger om een lang stuk te zwemmen. Zeker zonder wetsuit. Het water wordt snel kouder en het wordt sneller donker. 

Nee, want we gaan wel door en passen ons aan, aan de temperatuur. Kouder = korter. Dit is juist een goede tijd om te beginnen als je van plan bent om te gaan winterzwemmen of winterdippen. Misschien heb je een Wim Hof sessie gedaan en wil je die ervaring voortzetten. Het water in openwater is nu rond de 18 graden. Je kunt nog makkelijk aan de temperatuur wennen. 

Wil je doorgaan? Maak het jezelf niet te moeilijk. Probeer je aan te sluiten bij een groepje winterzwemmers of -dippers of spreek met iemand af. Ze zijn niet officieel georganiseerd, maar inmiddels zijn er overal in het land winterzwemmers actief. Vraag in de buurt of via de sociale media. Op Facebook vind je een aantal openwaterzwemgroepen, die je kunnen helpen met het zoeken van een groep. 

Iedere week een duik. Deze regelmaat helpt om het vol te houden. Je lichaam went aan de lagere temperaturen. Vaker is nog beter, maar dat moet wel in je weekprogramma passen. Mij lukt dat niet. 

Wees lief voor jezelf. Maak het jezelf makkelijker door zwemsokken en eventueel ook zwemhandschoenen te gebruiken, zodra het water echt kouder wordt. Het is prettiger tijdens het zwemmen en je hebt minder lang last van koude voeten na het zwemmen. De zwemsokken en -handschoenen mogen best strak zitten. Dat zwemt prettiger. 

Een zeemeermantel na afloop is je ideale handdoek in de frisse buitenlucht van de herfst. Lekker warm en beschut kun je je afdrogen en omkleden. En genieten van het groepje zwemmers, die je op deze manier wekelijks spreekt.  

Geplaatst op Geef een reactie

De zeemeermantel is ideaal voor zeezwemmers

een grote groep zwemmers tijdens een prestatietocht in zee. Ze zwemmen van Westkapelle naar Zoutelande in Zeeland.

De zeemeermantel is ideaal voor zeezwemmers. De prestatietochten in zee zijn populair en een echte belevenis. De zwemtochten van Zwemmen langs Walcheren zijn een prachtig voorbeeld. Elk jaar organiseren zij 4x een tocht. Iedere woensdagavond in augustus ligt de gele boei bij het eindpunt en staan er zo’n 250 enthousiaste zwemmers aan de start. Iedereen heeft een zwemboei om zijn of haar middel. De meeste mensen hebben een wetsuit aan, niet iedereen. Dit keer was de zee rustig. Soms zijn de golven zo hoog en de omstandigheden zo tricky, dat de tocht op het laatste moment wordt gecanceld. Dat was nu niet nodig.

Zwemmen in zee is niet zonder risico’s. Hoe fijn is het dan als je het kunt doen onder begeleiding van een reddingsbrigade. Met zo’n rustige zee gaat het vrij probleemloos. Je zwemt met de stroom mee. Dat merk je als je voorbij een boei zwemt en merkt hoe snel dat gaat. Een stuk na de gele boei kwam ik pas het water uit en niet als enige. Zo wat gaat dat hard.

Onze zwemtassen zijn naar het eindpunt gebracht. We kunnen ons weer omkleden. Ik zie iemand in een zeemeermantel. Dat is leuk. Even aanspreken en vragen hoe haar de zeemeermantel bevalt.

“Dit is mijn beste aankoop van de afgelopen jaren. Ik gebruik de zeemeermantel heel vaak en ben er erg blij mee. Afdrogen is fijn. Soms ga ik in de zeemeermantel naar huis. In de winter trek ik er een jas over aan en stap zo de auto in. Vaak komen mensen naar me toe om te vragen wat het is en hebben ze ook interesse.

Een groter compliment kan ik niet krijgen. Iemand echt blij gemaakt met de zeemeermantel. Missie geslaagd!

Deze zwemster heeft de zeemeermantel navy blue. Deze zeezwemster vindt haar zeemeermantel ideaal.

De foto is gemaakt door Thierry Potin in opdracht van Zwemmen langs Walcheren.

Geplaatst op Geef een reactie

Waarom kost de zeemeermantel® meer dan een zwemponcho van Decatlon?

Dat kan ik uitleggen. Ten eerste worden de zeemeermantels® in kleinere aantallen gemaakt in Polen, in een mooie fabriek waar de voornamelijk vrouwen, normaal betaald worden. Decatlon laat zijn producten in zeer grote aantallen produceren in het verre Oosten.

Ten tweede het materiaal. De zeemeermantel® is gemaakt van 100% katoenen wafeldoek met het Oeko-tex Standard 100 label. Deze stof koop ik zelf in bij groothandels in Nederland en niet in bijvoorbeeld China. Wafeldoek heeft als eigenschap dat het flink kan krimpen bij vooral de eerste wasbeurt. Ik wil niet dat je als gebruiker onaangenaam wordt verrast. Daarom zijn de zeemeermantels extra groot gemaakt en worden ze in Polen al één keer gewassen. De zeemeermantel®, die je koopt blijft zo, mits je niet te heet wast. Mijn advies is wassen op maximaal 40 graden, niet drogen in de wasdroger en zo wie zo niet te vaak in de was doen. Dat is helemaal niet nodig. Gewoon laten drogen en de volgende keer weer gebruiken. Dan kun je er ook veel langer mee doen.

Ten derde heeft het model mouwen en is het breder dan de meeste andere omkleedponcho’s. Je hebt dan meer manoeuvreerruimte om je om te kleden, ook als je geen maatje 38 hebt. Dat lukt door meer stof te gebruiken. De reststof, die overblijft, is verwerkt in een handdoekje dat je bij een zeemeermantel® van wafelstof erbij krijgt. De kosten voor het maken van dit handdoekje is verwerkt in de prijs van de zeemeermantel®.

Mijn doel is dat je echt blij wordt van de zeemeermantel® omdat het zo handig is en ook mooi. Jarenlang plezier van dit cadeau voor jezelf.

Geplaatst op Geef een reactie

We vieren internationale vrouwendag

winterzwemmen op vrouwendag 8 maart

We vieren internationale vrouwendag op 8 maart. Ik vind het fantastisch dat steeds meer vrouwen mijn favoriete activiteit omarmen. 

In het laatste jaar zijn meer vrouwen actief geworden als openwaterzwemmer of openwater dipper. Vooral vrouwen omarmen de het dippen in natuur water. Ze gaan zeker één keer per week in de winter het koude water in. Mannen zie je minder vaak. De vrouwen doen het voor hun gezondheid en wellbeing. Het helpt ze om contact te maken met de natuur en met hun eigen lijf. 

Als je dit hoort en je denkt, mij niet gezien, dan wil ik je graag overhalen. Uit Engels onderzoek blijkt dat veel vrouwen het buiten zwemmen veel leuker vinden dan ze hadden verwacht. In mijn eigen omgeving zie ik het ook. Vrouwen uit de buurt, vriendinnen, die elke week of zelfs elke dag zwemmen of dippen.  Ze hebben bijna allemaal een eigen zeemeermantel voor na het zwemmen. 

Maakt het zwemmen in buitenwater jou gelukkiger of heb je een zetje nodig om het ook te proberen? Het wordt nog prettiger met een zeemeermantel ofwel de mooiste zwemponcho voor dames. 

We vieren internationale vrouwendag door goed voor onszelf te zorgen, dan kunnen we er ook zijn voor anderen. Trakteer jezelf op een zeemeermantel. Als je samen met een vriendin een zeemeermantel besteld, dan kun je kassakorting krijgen met de kortingscode: lentekorting

Geplaatst op 2 reacties

Veel zwemplezier in 2022

nieuwjaarswens 2022 zeemeermantel

Het jaar begint met dichte zwembaden. Laten we hopen dat ze gauw weer open mogen, zodat we weer onze baantjes kunnen trekken. Gelukkig zwem ik met een groepje enthousiastelingen het hele jaar ook in buitenwater. Dat kan gelukkig nog steeds.

Mijn nieuwjaarsduik

Op deze warmste 1 januari ooit zwom ik met Nicolette een halve kilometer in water van rond de 5 graden. Toch even lekker gezwommen. Helemaal rood kwamen we het water uit. Ik krijg het pas echt koud zodra ik mijn winterjas weer heb aangetrokken. Evelien heeft me verteld dat dat te maken heeft met je bloedsomloop. Als je in koud water zwemt, dan zorgt je lichaam ervoor dat alle vitale delen zo warm mogelijk blijven. Je voelt dat je voeten en handen snel koud worden. Ik heb dus gezwommen met zwemsokken en zwemhandschoenen. Dan helpt enorm. Na een tijdje zwemmen voelt het alsof er een kacheltje aangaat in je lijf.

Warm door wandelen

Eenmaal op het droge voel ik geen kou meer. Dan kleed ik me langzaam aan. En ja hoor, mijn jas aan en ik voel de kou binnen in mijn lijf. Alsof ik een soort koelkast ben. De bloedsomloop schakelt weer terug naar normaal. Na het samen eten van een oliebol met warme chocolademelk ben ik met Sally een rondje gaan wandelen. Zo was ik de kou snel weer kwijt. Wat ik zo bizar vind: hoe kouder, hoe vrolijker we uit het water komen.

Die vrolijkheid wens ik jou toe in het nieuwe jaar!

Iets voor jou?

Wil jij ook het buitenzwemmen in de winter uitproberen? Via Facebook kun je een oproep doen in bijvoorbeeld een groep als Open Water Swimming Nederland of Frisse Duik. Er zijn inmiddels heel wat groepjes buitenzwemmers en winterzwemmers.

Ben jij ook zo verknocht aan zwemmen, dan is de zeemeermantel® misschien ook iets voor jou.

Geplaatst op Geef een reactie

Het hele jaar door zwemmen, daar word je blij van!

artikel winterzwemmen West Betuwe totaal

Iedere week gaat Ellen van Lith zwemmen in de Kalenbergse plas van Meteren. Weer of geen weer, ze gaat het water in en doet dat al vijf jaar. “Ik ben begonnen in maart, toen lag er nog een laagje ijs. Het is goed voor je lichaam, het maakt je blij en doordat we het met een groepje doen, geeft het een sociale binding.

Zo begint een artikel over mijn winterzwemgroepje in het lokale maandblad West Betuwe Totaal. Ellen vertelt over haar motivatie om elke week in koud water te gaan zwemmen. Ik ben er van onder de indruk. Ruim vijf jaar geleden zijn Ellen en ik samen voor het eerste keer midden in de winter het water in gegaan. Er lag inderdaad ijs. Sindsdien is er veel gebeurd. We zijn blijven zwemmen en de groep is groter geworden. We merken dat het buitenzwemmen hot is. Meerdere mensen, die nu meezwemmen, hadden het nooit van zichzelf verwacht dat ze dit zo fijn zouden vinden en dat ze het goed kunnen volhouden. De gezelligheid is wel een grote troef.

Dit groepje staat aan de wieg van de zeemeermantel®. Als het water koud is, dan is het bij het omkleden ook fris. Gelijk iets aan kunnen trekken is dan wel erg fijn. De plas ligt naast een wijk, dus regelmatig lopen er mensen langs, die hun hond uitlaten. Heel veel privacy is er niet. Met de zeemeermantel® wel. In het artikel wordt het een omslagdoek genoemd. Ja, zo kan je het ook noemen.