Geplaatst op Geef een reactie

Hoe houd ik het buitenzwemmen vol als het water kouder wordt?

Zwemmen in de Kalenbergse Plas in West Betuwe
We gaan het water in. Het is ongeveer 14 graden.

Het lukte me vroeger niet om het hele jaar buiten te blijven zwemmen. Tegenwoordig wel en daar is één belangrijke reden voor.

Tien jaar geleden stond ik in badpak voor de Kalenbergse plas. Het was begin oktober. Ik had de hele zomer in deze plas gezwommen en had me voorgenomen zo lang mogelijk door te zwemmen. Alleen, zoals altijd. Ik stond te treuzelen. Waarom doe ik dit eigenlijk? Ik ben ook gek ook. Ik heb me omgedraaid en ben weer naar huis gegaan. Zwembad is ook goed. 

Nu is het weer oktober en sta ik op dezelfde plek. Deze keer niet alleen, maar met zes andere zwemmers. Ik kan niet zeggen dat ik heel veel zin heb. Ik heb de afgelopen twee weken niet buiten gezwommen en het water is een stuk koeler. Waarom sta ik er dan? Nou gewoon, omdat we dat hebben afgesproken. Iedere zaterdag gaan we om 10 uur zwemmen in de Kalenbergse plas. In de app groep komt vrijdagavond op een gegeven moment altijd de vraag “Wie gaat er morgen zwemmen?” of de mededeling “Ik ga morgen zwemmen.” Dan volgen vanzelf de berichtjes, ik ook, nee ik kan niet. 

Dit is voor mij het geheim om het zwemmen het hele jaar door vol te houden. Je hebt toegezegd en hoeft niet meer te twijfelen. ”Zal ik wel, zal ik niet”. Nee, je gaat gewoon. Zin speelt geen rol. Heel erg moe zijn wel. Dan ga ik niet. Eén van de winterdippers uit ons groepje heeft een oma in Noorwegen. Zij had de wijsheid dat je altijd het water in kan, behalve als je koorts hebt. Gelukkig is dat niet zo vaak. 

Afgelopen Corona winter is dit samen zwemmen het gezelligste moment van de week geworden. Voelt als heel waardevol. En natuurlijk ben ik trots dat we allemaal veel lol hebben van onze zeemeermantel

Geplaatst op Geef een reactie

Zwemmers snakken naar water

Zwemmers snakken naar water, ook Annelies. Annelies den Besten is geïnterviewd door Marcia Jansen van de Gelderlander over zwemmen, nu de zwembaden vanwege Corona al maanden gesloten zijn. Op zaterdag 24 april 2021 stond dit interview in de Gelderlander:

Annelies den Besten is dol op zwemmen en dan het liefst in buitenwater. Niet alleen in de zomer, maar ook in de winter. Dat komt goed uit nu de mastertrainingen van zwemvereniging Olympia in Geldermalsen al een paar maanden stilliggen.

“Het is heel bijzonder om in de winter buiten te zwemmen”, vertelt Den Besten die twee keer in de week in de Kalenbergse Plas in Meteren te vinden is. “Ik zwem mét en zonder wetsuit. Als ik langere afstanden wil zwemmen, zwem ik in mijn wetsuit en dan houd ik het 45 minuten vol. Zonder wetsuit meestal een kwartier.” 

Vijf jaar geleden zwom ze voor het eerst in de winter buiten. “Iemand wilde graag een keer in de Kalenbergse Plas zwemmen en voordat ik ja had gezegd, stond ze al bij me op de stoep. Het was februari, het ijs lag op de sloten, maar we zijn toch gegaan. Normaal is het slimmer om zoiets geleidelijk op te bouwen, maar het ging heel goed. We waren echt euforisch na afloop.”

Inmiddels heeft Annelies een heel groepje om zich heen verzameld dat op zaterdagochtend om tien uur in Meteren zwemt. “Aan de kou raak je gewend. In het begin prikt je huid heel erg, maar als het kacheltje in de borst eenmaal begint te branden, voel je de kou niet meer. Alleen het omkleden valt soms erg tegen als het koud is”, vertelt Den Besten die voor die gelegenheid de zeemeermantel,  een handdoek en ‘omkleedhokje’ ineen, ontwierp. “Nadat ik er een had gemaakt, wilden meerdere mensen in ons zwemgroepje er wel een hebben en nu krijg ik bestellingen uit het hele land.” 

https://www.gelderlander.nl

Geplaatst op Geef een reactie

Bij iedere zeemeermantel krijg je een zeemeerdoek

gratis handdoekje bij omkleed poncho zeemeermantel® dark petrol, gemaakt van rest materiaal
zeemeerdoek is een kleine handdoek
De zeemeerdoek krijg je gratis bij de aankoop van een zeemeermantel

Het begon met een slim patroon bedenken, waarbij alle katoen wordt gebruikt. Het resultaat is een zeemeermantel® met lekker grote zakken.

EN een extra handdoek, zie je kunt gebruiken om op te staan of om je voeten af te drogen. Als je wilt kun je deze zeemeerdoek op de camping ook nog als theedoek gebruiken. 😉

De handdoek ter waarde van € 9,95 krijg je er gratis.bij

Geplaatst op Geef een reactie

Zappen en zwemmen

Wild Swimming op TV

Netflix heb ik niet. Ik lig liever in het zwembad of ben ergens anders mee bezig. Natuurlijk kijk ik best wel regelmatig televisie. Tijdens het zappen deze week werd ik verrast. Open water zwemmen is in de U.K., net als in Nederland, steeds populairder. Ze noemen het vaak wild swimming. Klinkt best leuk. Inmiddels heeft het zelfs de televisie gehaald. Er is nu een serie over wild swimming. Op dinsdagavond viel ik er middenin. Prime time op de BBC. Kom er maar eens om.

De serie heet Jules and Greg’s Wild Swim. Jules en Greg zijn een echtpaar, die in een busje Schotland doorrijden en telkens aansluiten bij een groep of een enkele zwemmer, die ergens in dat prachtige Schotland zwemmen. Ze praten met de mensen en gaan natuurlijk samen zwemmen. Er zijn veel redenen waarom mensen gaan zwemmen. Het meest aangrijpend was het verhaal van een moeder, waarvan de zoon aan kanker was overleden. Het zwemmen hielp haar bij de rouwverwerking.

Vervolgens sloten ze aan bij een bonte groep zwemmers. Verschillende leeftijden, allerlei maten en met diverse zwemambities. Iedereen is welkom en kan meedoen. Samen zwemmen verbroederd of verzusterd. Vrouwen zijn ook hier oververtegenwoordigd. Zeker als het water koud is. In de U.K. sluiten ze meestal af met cake en a cup of tea.

Ik weet niet meer precies op welke zender ik deze aflevering heb gezien. BBC 1 of 2 rond negen uur ’s avonds. Je vindt het wel in de gids, mocht het je ook interesseren. Ik word er in ieder geval wel vrolijk van. Alleen al om de bontgekleurde badpakken, die voorbijkomen. En natuurlijk het adembenemende Schotland.

(Ik heb het even opgezocht. Jules and Greg’s Wild Swim kun je zien op dinsdag 21.30 – 22.00 op BBC 2)

Geplaatst op Geef een reactie

We gaan richting warmer weer en water

een voorraad zeemeermantels in de opslag

Vandaag is er alweer een warmte record gebroken. Op 21 Maart hebben we op sommige plekken in Nederland de 20 graden bereikt. Fijn en griezelig tegelijk. In ieder geval is het een echte start van de lente. Lekker om naar buiten te gaan. Buiten zwemmen valt nu nog onder de categorie winterwemmen, maar het zal snel opwarmen. En dan is buitenzwemmen weer aantrekkelijk voor een veel grotere groep mensen. 

Ik merk het al aan de verkoop van de zeemeermantels. De verkoop trekt aan. Het hele jaar door verkoop ik zeemeermantels. In de winter vooral aan winterzwemmers en aan mensen die graag naar de sauna gaan. Het populaire seizoen is toch echt de zomer en de aanloop daarnaartoe. Dan is het tijd voor kampeervakanties, festivals, stranddagen, surfen en suppen op het water, boottochtjes, openwaterzwemtochten, nog steeds de sauna en gewoon lekker zwemmen ergens in een plas.

De voorraad zeemeermantels is weer aangevuld.

De zeemeermantel is nog steeds een relatief onbekend product, waar mensen blij mee zijn als ze het eenmaal gebruiken. Daarom adverteer ik op Google en Facebook en ik probeer met persberichten in tijdschriften te komen. Wil jij mij helpen de zeemeermantel bekend te maken bij een grotere groep mensen?  

Je kunt deze email doorsturen naar iemand, die een zeemeermantel goed zou kunnen gebruiken. Of

Winactie

Plaats foto’s van jezelf of iemand anders in een zeemeermantel op Instagram of Facebook en tag de zeemeermantel. Iedere maand kies ik de leukste foto’s uit. De winnaars krijgen een zeemeermantel handdoek opgestuurd.

Geplaatst op Geef een reactie

Winterzwemmen is hot. 

winterzwemmen in zee, twee vrouwen lopen het water uit

Overal in Nederland zie je tegenwoordig mensen in de winter het water in gaan. Vaak in een groepje, soms alleen. Jaap vertelde me dat hij in Den Bosch regelmatig mensen ziet dippen in het meertje tegenover zijn huis. Dolf springt zelf tijdens zijn hardlooprondjes altijd even de zee in en hij ziet dat steeds meer mensen doen. Vorig weekend waren we op Vlieland voor een filmfestival met een selectie films over zwemmen, geweldig georganiseerd door Podium Vlieland en Kirsten van Santen. Een vrouw, die ik heb ontmoet tijdens dit zwemfilmfestival, vertelde dat het in de duinmeertjes bij Haarlem af en toe zelfs druk is met winterzwemmers. Tussen de zwemfilms door zijn veel bezoekers zelf de zee ingegaan, om daarna lekker op te kunnen warmen bij een kampvuur. Leuk om zoveel gelijkgestemden te ontmoeten. 

Nog even over Dolf. Het valt hem op dat het makkelijk is om tijdens zijn hardlooprondje even de zee in te gaan. Al was hij het niet van plan, eenmaal op het strand kan hij het niet laten. Het geeft zo’n lekker gevoel. Zondagochtend spreekt hij vaak af met een groep, die dan samen het water in gaan. Dan vindt hij het soms lastiger. Hij is dan niet zo goed opgewarmd, zoals bij het hardlopen. Dat is gelijk één van de basis tips als je wilt winterzwemmen of dippen. Zorg dat je warm bent, het liefst door beweging. Dan is je lijf van binnen goed opgewarmd en kan je veel beter de kou verdragen. 

Voor iedereen die het ook een keer wil proberen of die meer wil weten over wat het koude water met je doet, heb ik een e-book geschreven over winterzwemmen. Je kunt het gratis downloaden via onderstaande link. 

Verder, denk ik, dat bijna iedereen het kan doen en er plezier aan kan beleven. Vraag maar aan een winterzwemmer, als je hem of haar in het wild tegenkomt. 

Meer informatie over winterzwemmen

Hier is de link naar het gratis e-book over winterzwemmen. 
Met tips en achtergrondinformatie. 

Geplaatst op Geef een reactie

Na twee minuten voel je je de hele dag licht en blij

groeps vrouwen zwemmen in de winter in een meer.

Winterzwemmen is een fantastisch gespreksonderwerp. Ideaal voor verjaardagen, lunches op het werk of in de sauna van het zwembad. Meestal word je voor gek verklaard. Of vinden ze je stoer of ben je vast een Wim Hof volgeling. 

Geen van dit al. Annelies den Besten, bedenker van de Zeemeermantel®, doet het gewoon voor de lol, omdat ze zich er lekker bij voel en voor de gezelligheid. 

Het is al lang niet meer uniek. Over in den lande zijn groepjes winterzwemmers actief. En kom je het onderwerp met enige regelmaat tegen in de krant of op televisie. Ook daar vinden ze het een fascinerend onderwerp.

Deze week staat onze winterzwemgroep in de krant, in de Gelderlander wel te verstaan. Marleen Schot, die dit jaar is begonnen met winterzwemmen, en Annelies den Besten, die negen jaar geleden is gestart met winterzwemmen zijn geïnterviewd door Erika van Gils, journalist van de Gelderlander. Marleen en Annelies hebben vertelt over hun aanpak, hoe ze het koude water ervaren en wat het hen oplevert.

De sfeervolle foto’s zijn gemaakt door de topfotograaf Raphael Drent. 

Veel leesplezier.

Geplaatst op Geef een reactie

Ontsnap aan de winterkou: ga naar de sauna

sauna in Oslo

Heb jij ook zin om naar de sauna te gaan? Vooral in de winter is het heerlijk om jezelf op te warmen in de sauna. Tegenwoordig zijn er zoveel mogelijkheden om van deze ontspannende ervaring te genieten.
 
Naast de traditionele wellness centra met meerdere sauna’s, stoombaden, een zwembad en restaurants, zijn er nu ook unieke opties zoals drijvende sauna’s, zoals in het hart van Oslo. Stel je voor: een kleine sauna op het water, waar je alleen of met een paar vrienden kunt genieten van de warmte en daarna kunt afkoelen met een verfrissende duik of een emmer koud water. Deze trend zie je nu ook in Nederland opkomen. Hier zijn enkele locaties waar je deze ervaring kunt beleven. https://kuuma.nl/locaties/ Hier is zwemkleding verplicht en je kunt een zeemeermantel gebruiken als handdoek en het extra handdoekje om op te zitten in de sauna.
 
Als je liever naar een wellness centrum gaat met Turkse stoombaden, opgietsessies en heerlijk eten, overweeg dan om een zeemeermantel mee te nemen. Deze veelzijdige badjas valt niet open in het restaurant en is gemakkelijk aan- en uit te trekken. De zeemeermantel droogt je snel af en is daarna zelf ook snel weer droog.
 
De sauna biedt een heerlijk gevoel, vooral in deze grijze maanden. Een slecht humeur is oplosbaar in water!
 
Dus, waar wacht je nog op? Maak je volgende saunabezoek compleet met een zeemeermantel en geniet van het ultieme comfort en gemak.

Geplaatst op Geef een reactie

Een gezond, sportief en sociaal 2025!

Zeemeermantel bij zeezwemmen,

Het was een gek jaar. Als je denkt: slechter kan het nieuws niet worden. Jawel, het kan nog verontrustender. Covid lijkt alweer heel ver weg. Hoe kunnen we hier mee omgaan en toch de moed erin houden?

Ik denk dat we dat alleen samen kunnen. Door elkaar te zien, het liefst in het echt, naar elkaar te luisteren en samen dingen te doen. Zoals samen zwemmen. Zeker in open water is zwemmen prettiger als je met een groep bent. Ik kwam deze toepasselijke spreuk tegen:

“Een slecht humeur is oplosbaar in water.”

Het klopt. Ik heb nog nooit iemand chagrijnig het zwembad of de zee uit zien komen. Ook al moet je je er soms toe zetten. Uiteindelijk komt je er altijd blij uit.

Dat geldt helemaal voor winterzwemmen of winterdippen. Het (ijs)koude water in gaan is best een hobbel of torenhoge berg. Waar haal je de moed en wilskracht vandaan? Nou, bijvoorbeeld uit een app groep met een paar andere winterzwemmers en winterdippers. Je meldt dat je komt en dan is het ineens vanzelfsprekend om te gaan. Samen lukt het wel.

Hoe kouder het water, hoe groter de euforie als we het water verlaten. Dat is iets met endorfine, dopamine en oxytocine. We lachen en kletsen en drogen ons ondertussen af en kleden ons om met en onder de zeemeermantel.

Zo kunnen we er weer tegen aan.

Op naar 2025!

Zeemeermantel wenst iedereen een gezond, sportief en sociaal 2025!

Geplaatst op Geef een reactie

Guur weer en toch het water in

3 vrouwen in het water tijdens het winterzwemmen

Winterzwemmen wordt steeds populairder. In het hele land zijn er informele groepen, die regelmatig het water in gaan. Het hele jaar door of juist vooral in de winter. Ze doen het voor de kick of het goede gevoel dat je ervan krijgt. Voor de gezondheid. Lichamelijk en geestelijk. Bijkomend voordeel is de gezelligheid en het saamhorigheidsgevoel. Iedereen kan het doen, maar doe het wel voorzichtig. Misschien is er een groep bij jou in de buurt. Soms vind je ze via Facebook of via rondvragen.

De zeemeermantel is ideaal om aan te trekken na een winterzwemsessie. Een makkelijkere manier om jezelf af te drogen is er niet. Ondertussen beschermt deze omkleedponcho je beter tegen een gure oostenwind dan een klassieke handdoek. En het woord omkleedponcho zegt het al. Je kunt je omkleden terwijl je de zeemeermantel aanhoudt. De zeemeermantel is niet warm genoeg als je langer bij de waterkant wilt blijven. Dan kun je beter je winterjas er overheen aantrekken. Geen zin in omkleden in de kou? Hou je zeemeermantel aan. Trek eventueel je winterjas aan en ga naar huis om je daar in de warmte om te kleden.

Doe je mee met een Nieuwjaarsduik? Neem een zeemeermantel mee.

Ik heb een e-book gemaakt over winterzwemmen. Dat is gratis te downloaden via de site.

Geplaatst op Geef een reactie

Zeemeermantel nu ook in kleinere maat

Vrouw op de rug gezien. Zeemeermantel golden glow

De zeemeermantel was er in één maat voor volwassenen. Op veler verzoek is die maat iets groter geworden. De nieuwe zeemeermantels zijn daarmee langer en breder dan de eerste generatie. En daarmee geschikt voor een brede doelgroep. Tot ongeveer maat 50 (vrouwen) kun je je comfortabel afdrogen en bewegen in een zeemeermantel. Met een grotere maat kan het wel iets lastiger zijn om je om te kleden in een zeemeermantel.

Een zeemeermantel in één maat is soms echt te groot. Daarom is er voor het eerst nu ook een kleinere maat van de zeemeermantel: maat S. Deze zeemeermantel is smaller en iets korter. Dit kan de betere keuze zijn als je klein en tenger bent en als je de zeemeermantel vooral als handdoek en badjas wilt gebruiken en niet om onder om te kleden. De zeemeermantel maat S is verkrijgbaar in zes populaire kleuren.

maatoverzicht zeemeermantels
maatoverzicht zeemeermantels
Geplaatst op Geef een reactie

Risico en beloning van winterzwemmen

De is een grafiek over het effect van winterzwemmen

Dit is een interessante grafiek voor iedereen, die van winterwemmen houdt of het wil proberen. Het laat heel goed zien wat het risico, de beloning en de ervaring is van in koud water zwemmen afgezet tegen de tijd in het water. 

In de grafiek staat geen schaal omdat er veel verschillen zijn tussen individuen. Hoe je koud water ervaart is subjectief en onze tolerantie voor koud water verschilt sterk per persoon. De grafiek laat vooral zien hoe de drie aspecten, risico, voordelen en gevoel veranderen over de tijd. Ook de tijd kan niet precies worden ingevuld omdat dat afhankelijk is van de water temperatuur en individuele factoren. 

Hoe verandert het risico van winterzwemmen in de tijd?

De rode lijn staat voor de risico’s van koud water zwemmen. Het begint met een piek: de koud water schok. De hoogte van deze piek hangt af van de water temperatuur, je koud water ervaring en jouw eigen conditie en gesteldheid. De sterkste effecten van de koud water schok duren maximaal 1 tot 2 minuten. Blijf altijd voorzichtig, let goed op tekens van angst en paniek bij jezelf en medezwemmers. 

Ben je eenmaal door de koude schok heen, dan zakt het risico. Let wel, zwemmen in koud water is nooit helemaal zonder risico. Blijf alert. 

Over de tijd neemt het risico weer toe en blijft toenemen. Eerst worden je ledematen kouder en kouder, dan je lijf en je hersenen. Je raakt onderkoelt.

De grijze lijn is niet wetenschappelijk bewezen. Toch is waarschijnlijk dat je de meeste voordelen voor gezondheid en welbevinden krijgt bij een korte dip. Langer zwemmen is goed voor fitheid, maar in de winter kun je je afstanden beter afleggen in het zwembad. Ga in koud water dippen voor de andere voordelen, voor de lol en voor de gezelligheid. Te koud worden is erg stressvol voor je lijf en doet de voordelen teniet. 

Hoe je je voelt is GEEN goed indicator voor het risico. 

De gele lijn “hoe je je voelt” is de meest subjectieve, maar wel een heel herkenbare ervaring. In het begin voel je pijn of is het op z’n minst onprettig. Dan volgt een periode dat je je juist geweldig voelt en daarna voel je steeds meer ongemak. Het risico is dat je je weer beter gaat voelen als je echt onderkoelt begint te raken. Dit wil je vermijden. Als je deze grafiek bekijkt, dan zie je dat het beter is om eerder uit het water te gaan, dan je gevoel zegt als je in het water bent. De euforie, die je kunt voelen, is misleidend. Je voelt je heerlijk en wil erin blijven, maar ga er toch maar uit.

Bij winterzwemmen is geen ruimte voor stoer doen en opjutten. Koud water tolerantie is te trainen tot een zeker niveau, maar we zijn niet allemaal Wim Hof. Je stelt je niet aan als je koud water tolerantie laag is. Stoer doen en zo lang mogelijk blijven zwemmen is onnodig risicovol. 

Stop dus als je je goed voelt, de risico’s laag zijn en de voordelen nog hoog. Vergelijk jezelf niet met anderen die langer in het water blijven. Geniet van het winterzwemmen en hou het veilig. 

Ik heb toestemming van Simon Griffiths om deze grafiek met jullie te delen. Simon is een all round zwemmer en oprichter van het Engelse tijdschrift de Outdoor Swimmer. 

Wil je meer lezen over winterzwemmen? Je kunt een gratis e-book downloaden via deze link:  

Geplaatst op Geef een reactie

zomertijd, tijd om buiten te gaan zwemmen

Vandaag begint de astronomische zomer. Laten we hopen dat het eindelijk echt zomer wordt.

De lente begon in mei veel belovend. In juni werd het kouder en het bleef regenen. De temperatuur van het buitenwater ging ook naar beneden in plaats van omhoog. Niet echt stimulerend voor het zwemmen in open water of in een openluchtzwembad. De meeste mensen vinden het lekkerder met een zonnetje op de rug en een watertemperatuur van 20 graden of hoger.

Gisteren heb ik met iemand gezwommen, die dit jaar voor het eerst buiten ging zwemmen. Ik heb haar begeleid, zoals ik regelmatig bij nieuwe winterzwemmers doe. Rustig uitademen terwijl je je in het water laat zakken. Gek eigenlijk dat dat in juni nog nodig is.

Maar goed, volgende week wordt het een stuk warmer. Dan gaat het vast ook goed met de watertemperatuur. En is de stap om te gaan zwemmen een stuk kleiner. Zwemkleding, zwembrilletje, zwemboei en zeemeermantel in de tas en gaan. Een handdoek kun je thuislaten. De zeemeermantel is je handdoek en handig om je onder om te kleden.

Misschien heb je geen zin, ben je moe. Je weet dat je altijd opknapt van een rondje zwemmen. Ook al is het maar even. Je komt weer fris het water uit en kunt er weer tegenaan.

Al die regen heeft één voordeel. De natuur ziet er prachtig uit. Ook tijdens het zwemmen is dat genieten. Ik wens jullie namens zeemeermantel allemaal veel (zwem)plezier de komende tijd.