Geplaatst op Geef een reactie

Zes regels voor veilig en plezierig koud water zwemmen

Regel 1 Makkelijk uit het water

Je moet goed weten hoe en waar je het water uitkomt. Het water in is makkelijk. Het water uit kan een stuk lastiger zijn. Het is het fijnste als je een plek hebt waar je rustig het water in en uit kunt lopen. 

Regel 2 Warm beginnen 

Zorg dat je warm bent voordat je het water ingaat. Als je goed warm bent, dan stel je het moment van onderkoeling uit. Je wilt zeker niet onderkoeld raken. 

Dat kan door een warming-up te doen. Op de fiets komen helpt in ieder geval al. Blijf niet treuzelen als je eenmaal omgekleed bent. Je koelt snel af. Zelf vind ik niets vervelender dan met blote voeten op een koud grasveld wachten tot ik het water in mag. 

Regel 3 Eerst je lijf en niet je hoofd

Ga eerst met je lichaam het water in en niet gelijk met je hoofd. Het water induiken en direct kopje onder gaan is risicovol, omdat dan tegelijk het sympatisch- (de vlucht of vecht reactie) en het parasympatisch (rust en verteer) zenuwstelsel geactiveerd worden. Die werken elkaar tegen. Je vermijdt dit door rustig het water in te lopen en je lichaam tijd te geven om zich aan te passen voordat je je gezicht in het water laat zakken. Je kunt er ook voor kiezen je hoofd helemaal boven water te houden. Dat maakt het wel makkelijker. 

Regel 4 Rustig doorademen

Focus bij het water in gaan op je ademhaling. Probeer rustig te ademen en ontspan in de kou. Op het moment dat je met je bovenlichaam het water ingaat schrikt je lijf. Als je rustig blijft ademen, zakt die schrikreactie snel en kun je ontspannen. Mijn ervaring is dat als je een tweede keer het water ingaat, dan gaat het veel makkelijker. 

Regel 5 Opwarmen na het zwemmen

Als je uit het water komt dan zet de afkoeling nog even door. Dus ga, als het lukt, uit de wind staan, droog je snel af en kleed je warm aan. De afterdrop is het verder koud worden van het lichaam nadat je het water hebt verlaten. Dit gebeurt oa omdat je zelf geen warmte meer genereert door je spieren tijdens de beweging in het water. Je kunt dus achteraf nog kouder worden en dat wil je zoveel mogelijk voorkomen. Dus neem het opwarmen serieus. Dat gaat het beste door afdrogen met een omkleedponcho, zoals de zeemeermantel. Dan heb je minder last van de wind. Je warm aankleden. Neem makkelijke kleren en schoenen mee, want aankleden met koude handen is lastig. En blijven bewegen. Op de fiets, lopend of rennend naar huis is wat dat betreft beter dan met de auto naar huis. En drink wat warms. Gember thee is ideaal. 

Regel 6 Doe het samen

Ga samen met een vriend of met een groep. Het maakt het makkelijker om het koude water echt in te gaan, je kunt op elkaar letten en je bent samen trots en vrolijk omdat je het weer hebt gedaan. Dat is een prettig gevoel waar je de hele dag op door kunt.  

Dit zijn 6 regels van Dr Mark Harper. Expert in koud water zwemmen en schrijver van het boek “Chill, the cold water swim cure”. Ik voeg er een 7de regel aan toe van zwemvriendin Evelien. 

Bonus regel Optimale tijd in het water

Blijf net zo lang in het water als de temperatuur van het water. Is het water 7 graden, dan is 7 minuten lang zat. Korter kan natuurlijk altijd. Het grote voordeel is dat je dan snel weer opgewarmd bent. 

bron: outdoor swimmer

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.