Geplaatst op Geef een reactie

Hoe houd ik het buitenzwemmen vol als het water kouder wordt?

Zwemmen in de Kalenbergse Plas in West Betuwe
We gaan het water in. Het is ongeveer 14 graden.

Het lukte me vroeger niet om het hele jaar buiten te blijven zwemmen. Tegenwoordig wel en daar is één belangrijke reden voor.

Tien jaar geleden stond ik in badpak voor de Kalenbergse plas. Het was begin oktober. Ik had de hele zomer in deze plas gezwommen en had me voorgenomen zo lang mogelijk door te zwemmen. Alleen, zoals altijd. Ik stond te treuzelen. Waarom doe ik dit eigenlijk? Ik ben ook gek ook. Ik heb me omgedraaid en ben weer naar huis gegaan. Zwembad is ook goed. 

Nu is het weer oktober en sta ik op dezelfde plek. Deze keer niet alleen, maar met zes andere zwemmers. Ik kan niet zeggen dat ik heel veel zin heb. Ik heb de afgelopen twee weken niet buiten gezwommen en het water is een stuk koeler. Waarom sta ik er dan? Nou gewoon, omdat we dat hebben afgesproken. Iedere zaterdag gaan we om 10 uur zwemmen in de Kalenbergse plas. In de app groep komt vrijdagavond op een gegeven moment altijd de vraag “Wie gaat er morgen zwemmen?” of de mededeling “Ik ga morgen zwemmen.” Dan volgen vanzelf de berichtjes, ik ook, nee ik kan niet. 

Dit is voor mij het geheim om het zwemmen het hele jaar door vol te houden. Je hebt toegezegd en hoeft niet meer te twijfelen. ”Zal ik wel, zal ik niet”. Nee, je gaat gewoon. Zin speelt geen rol. Heel erg moe zijn wel. Dan ga ik niet. Eén van de winterdippers uit ons groepje heeft een oma in Noorwegen. Zij had de wijsheid dat je altijd het water in kan, behalve als je koorts hebt. Gelukkig is dat niet zo vaak. 

Afgelopen Corona winter is dit samen zwemmen het gezelligste moment van de week geworden. Voelt als heel waardevol. En natuurlijk ben ik trots dat we allemaal veel lol hebben van onze zeemeermantel

Geplaatst op Geef een reactie

Zwemmers snakken naar water

Zwemmers snakken naar water, ook Annelies. Annelies den Besten is geïnterviewd door Marcia Jansen van de Gelderlander over zwemmen, nu de zwembaden vanwege Corona al maanden gesloten zijn. Op zaterdag 24 april 2021 stond dit interview in de Gelderlander:

Annelies den Besten is dol op zwemmen en dan het liefst in buitenwater. Niet alleen in de zomer, maar ook in de winter. Dat komt goed uit nu de mastertrainingen van zwemvereniging Olympia in Geldermalsen al een paar maanden stilliggen.

“Het is heel bijzonder om in de winter buiten te zwemmen”, vertelt Den Besten die twee keer in de week in de Kalenbergse Plas in Meteren te vinden is. “Ik zwem mét en zonder wetsuit. Als ik langere afstanden wil zwemmen, zwem ik in mijn wetsuit en dan houd ik het 45 minuten vol. Zonder wetsuit meestal een kwartier.” 

Vijf jaar geleden zwom ze voor het eerst in de winter buiten. “Iemand wilde graag een keer in de Kalenbergse Plas zwemmen en voordat ik ja had gezegd, stond ze al bij me op de stoep. Het was februari, het ijs lag op de sloten, maar we zijn toch gegaan. Normaal is het slimmer om zoiets geleidelijk op te bouwen, maar het ging heel goed. We waren echt euforisch na afloop.”

Inmiddels heeft Annelies een heel groepje om zich heen verzameld dat op zaterdagochtend om tien uur in Meteren zwemt. “Aan de kou raak je gewend. In het begin prikt je huid heel erg, maar als het kacheltje in de borst eenmaal begint te branden, voel je de kou niet meer. Alleen het omkleden valt soms erg tegen als het koud is”, vertelt Den Besten die voor die gelegenheid de zeemeermantel,  een handdoek en ‘omkleedhokje’ ineen, ontwierp. “Nadat ik er een had gemaakt, wilden meerdere mensen in ons zwemgroepje er wel een hebben en nu krijg ik bestellingen uit het hele land.” 

https://www.gelderlander.nl

Geplaatst op Geef een reactie

Bij iedere zeemeermantel krijg je een zeemeerdoek

gratis handdoekje bij omkleed poncho zeemeermantel® dark petrol, gemaakt van rest materiaal
zeemeerdoek is een kleine handdoek
De zeemeerdoek krijg je gratis bij de aankoop van een zeemeermantel

Het begon met een slim patroon bedenken, waarbij alle katoen wordt gebruikt. Het resultaat is een zeemeermantel® met lekker grote zakken.

EN een extra handdoek, zie je kunt gebruiken om op te staan of om je voeten af te drogen. Als je wilt kun je deze zeemeerdoek op de camping ook nog als theedoek gebruiken. 😉

De handdoek ter waarde van € 9,95 krijg je er gratis.bij

Geplaatst op Geef een reactie

Risico en beloning van winterzwemmen

De is een grafiek over het effect van winterzwemmen

Dit is een interessante grafiek voor iedereen, die van winterwemmen houdt of het wil proberen. Het laat heel goed zien wat het risico, de beloning en de ervaring is van in koud water zwemmen afgezet tegen de tijd in het water. 

In de grafiek staat geen schaal omdat er veel verschillen zijn tussen individuen. Hoe je koud water ervaart is subjectief en onze tolerantie voor koud water verschilt sterk per persoon. De grafiek laat vooral zien hoe de drie aspecten, risico, voordelen en gevoel veranderen over de tijd. Ook de tijd kan niet precies worden ingevuld omdat dat afhankelijk is van de water temperatuur en individuele factoren. 

Hoe verandert het risico van winterzwemmen in de tijd?

De rode lijn staat voor de risico’s van koud water zwemmen. Het begint met een piek: de koud water schok. De hoogte van deze piek hangt af van de water temperatuur, je koud water ervaring en jouw eigen conditie en gesteldheid. De sterkste effecten van de koud water schok duren maximaal 1 tot 2 minuten. Blijf altijd voorzichtig, let goed op tekens van angst en paniek bij jezelf en medezwemmers. 

Ben je eenmaal door de koude schok heen, dan zakt het risico. Let wel, zwemmen in koud water is nooit helemaal zonder risico. Blijf alert. 

Over de tijd neemt het risico weer toe en blijft toenemen. Eerst worden je ledematen kouder en kouder, dan je lijf en je hersenen. Je raakt onderkoelt.

De grijze lijn is niet wetenschappelijk bewezen. Toch is waarschijnlijk dat je de meeste voordelen voor gezondheid en welbevinden krijgt bij een korte dip. Langer zwemmen is goed voor fitheid, maar in de winter kun je je afstanden beter afleggen in het zwembad. Ga in koud water dippen voor de andere voordelen, voor de lol en voor de gezelligheid. Te koud worden is erg stressvol voor je lijf en doet de voordelen teniet. 

Hoe je je voelt is GEEN goed indicator voor het risico. 

De gele lijn “hoe je je voelt” is de meest subjectieve, maar wel een heel herkenbare ervaring. In het begin voel je pijn of is het op z’n minst onprettig. Dan volgt een periode dat je je juist geweldig voelt en daarna voel je steeds meer ongemak. Het risico is dat je je weer beter gaat voelen als je echt onderkoelt begint te raken. Dit wil je vermijden. Als je deze grafiek bekijkt, dan zie je dat het beter is om eerder uit het water te gaan, dan je gevoel zegt als je in het water bent. De euforie, die je kunt voelen, is misleidend. Je voelt je heerlijk en wil erin blijven, maar ga er toch maar uit.

Bij winterzwemmen is geen ruimte voor stoer doen en opjutten. Koud water tolerantie is te trainen tot een zeker niveau, maar we zijn niet allemaal Wim Hof. Je stelt je niet aan als je koud water tolerantie laag is. Stoer doen en zo lang mogelijk blijven zwemmen is onnodig risicovol. 

Stop dus als je je goed voelt, de risico’s laag zijn en de voordelen nog hoog. Vergelijk jezelf niet met anderen die langer in het water blijven. Geniet van het winterzwemmen en hou het veilig. 

Ik heb toestemming van Simon Griffiths om deze grafiek met jullie te delen. Simon is een all round zwemmer en oprichter van het Engelse tijdschrift de Outdoor Swimmer. 

Wil je meer lezen over winterzwemmen? Je kunt een gratis e-book downloaden via deze link:  

Geplaatst op Geef een reactie

zomertijd, tijd om buiten te gaan zwemmen

Vandaag begint de astronomische zomer. Laten we hopen dat het eindelijk echt zomer wordt.

De lente begon in mei veel belovend. In juni werd het kouder en het bleef regenen. De temperatuur van het buitenwater ging ook naar beneden in plaats van omhoog. Niet echt stimulerend voor het zwemmen in open water of in een openluchtzwembad. De meeste mensen vinden het lekkerder met een zonnetje op de rug en een watertemperatuur van 20 graden of hoger.

Gisteren heb ik met iemand gezwommen, die dit jaar voor het eerst buiten ging zwemmen. Ik heb haar begeleid, zoals ik regelmatig bij nieuwe winterzwemmers doe. Rustig uitademen terwijl je je in het water laat zakken. Gek eigenlijk dat dat in juni nog nodig is.

Maar goed, volgende week wordt het een stuk warmer. Dan gaat het vast ook goed met de watertemperatuur. En is de stap om te gaan zwemmen een stuk kleiner. Zwemkleding, zwembrilletje, zwemboei en zeemeermantel in de tas en gaan. Een handdoek kun je thuislaten. De zeemeermantel is je handdoek en handig om je onder om te kleden.

Misschien heb je geen zin, ben je moe. Je weet dat je altijd opknapt van een rondje zwemmen. Ook al is het maar even. Je komt weer fris het water uit en kunt er weer tegenaan.

Al die regen heeft één voordeel. De natuur ziet er prachtig uit. Ook tijdens het zwemmen is dat genieten. Ik wens jullie namens zeemeermantel allemaal veel (zwem)plezier de komende tijd.

Geplaatst op Geef een reactie

We gaan door

6 vrouwen voor een meer in hun omkleedponcho van zeemeermantel

Ik zwem al acht jaar elke winter in de plas aan de rand van de wijk, waar ik woon. Niks spectaculairs, gewoon even het water in. Eerst gingen we met een klein groepje dippen. Nu, gewapend met zwemsokken en zwemhandschoenen, zwemmen we zover we verantwoord en prettig vinden. Dat verschilt per persoon. 

Het is inmiddels een heel ritueel waar we aan gehecht zijn geraakt. Op vrijdagavond melden we in de app-groep aan of we gaan zwemmen. Ook als je je niet meldt, dan weet je dat er mensen gaan en kun je je altijd aansluiten. Zaterdagochtend 10 uur verzamelen we bij de plas. We gaan samen het water in. En ieder doet zijn ding. Even rustig zitten of een stukje zwemmen. Kletsend glijden we door het water. Het is helemaal super als er een zonnetje schijnt. 

Uit het water komt het moment waarvoor de zeemeermantel is bedacht. We staan vlak bij de uitvalsweg van de wijk. Er komt aardig wat verkeer voorbij. De natuurlijke beschutting is vorige winter rigoureus gesnoeid. Het hele dorp weet inmiddels wel dat er elke zaterdag een groepje dames en een enkele heer bij de plas verzamelen. Dan is het wel zo relaxed om je af te drogen en om te kleden in een zeemeermantel. In de winter is het extra lekker tegen de koude wind. Ondertussen kletsen we door, staand of zittend op onze picknickkleden. Is iedereen aangekleed, dan breken we op en wensen elkaar een fijn weekend. 

De eerste jaren zijn we in april gestopt met dit ritueel. We hebben het zelfs een keer met een etentje afgesloten om in oktober weer te starten. Nu gaan we door en niet alleen om het zwemmen. We vinden het gewoon gezellig. Elke week zien we elkaar, al zijn we er nooit allemaal tegelijk. Het duurt niet lang, het kost niets en je bent niets verplicht. We worden er wel blij van.

Dit geeft ons vrijheid om te genieten van het water en van elkaars verhalen. 

Geplaatst op Geef een reactie

Winterzwemgroepje

Vrouw zit rustig in het koude water

Het is al lente, toch gaat het winterzwemmen nog even door. Het water is nog koud. Maar niet meer zo heel koud. Het is een mooie tijd om het te proberen.

Kitty heeft zich net aangesloten bij ons winterzwemgroepje. Ze wil het al heel lang, maar vond het té spannend om de stap te zetten. Nu heeft ze het toch gedaan. We zijn rustig het water in gegaan. Nou ja rustig. Het eerste moment dat Kitty zich in het water liet zakken was schrikken. Ze ging snel ademen en wilde er gelijk weer uit. Het ging goed omdat we het samen deden. Ik kon haar gerust stellen. “Probeer rustig uit te ademen. Blijf eventjes op je plek zitten. Dan merk je dat de eerst schik wegzakt en dat het een stuk beter voelt.” Nu is ze helemaal enthousiast. Dit vertelde ze me een week later: “Hoe vaak heb je na je vijftigste nog een ervaring, die voor jou helemaal nieuw is en die zo’n indruk maakt.”

Misschien heb jij de lol van winterzwemmen al lang ontdekt. Misschien ben je nieuwsgierig waarom het steeds populairder wordt en wil je het zelf ook wel eens proberen. Dan is nu een mooi moment om een poging te wagen. Het water is nog best koud. Zo’n 10 graden, maar minder heftig dan hartje winter.

In het e-boek “winterzwemmen, iets voor jou” staan tips, die je daarbij helpen en interessante achtergrondinformatie. Je kunt het gratis downloaden via deze link:

Geplaatst op Geef een reactie

een lente vol kleur

De lente is begonnen met veel kleur. Het water is nog fris. Een mooi moment om erachter te komen waarom koud water steeds meer mensen enthousiast maakt. 
Mijn tuin is net een toverbal. Ontploft na een natte nauwelijks echte winter. Nu al rode en gele tulpen, veel blauwe druifjes en anemoontjes. De judaspenning en de vergeetmenietjes bloeien en de vaste planten komen weer tevoorschjn. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Iedere dag anders en zeker in deze tijd iedere dag een feest.

Wat heeft dat nou met de zeemeermantel te maken. Niets en veel. De zeemeermantel is te krijgen in veel verschillende kleuren, omdat ik gek ben op kleur. Die kleuren heb ik met veel liefde uitgekozen. Kleuren, die goed staan. Cobalt blauw voor de één en dark petrol voor de ander. Kleuren waar je blij van wordt. Het is een mooi gezicht als een groepje zwemmers, ieder in een andere kleur zeemeermantel, zich samen staat af te drogen en om te kleden. Bijna net zo vrolijk makend als een bloementuin.Zelf word ik helemaal blij van de nieuwe kleur golden glow. En ik ben niet de enige. De voorraad slinkt snel. Gelukkig krijg ik binnenkort nieuwe zeemeermantel golden glow binnen en hoef ik geen nee te verkopen.
Geplaatst op Geef een reactie

De ideale nieuwjaarsduik

nieuwjaarsduik

De nieuwjaarsduik is een jaarlijkse traditie in Nederland waarbij op 1 januari meer dan 50.000 mensen het koude water in rennen. Hoe doe je dat op een prettige manier? Dit zijn drie tips van een doorgewinterde koudwaterzwemmer: zorg dat je goed warm bent voor je het water in gaat, blijf rustig ademen en blijf even in het water. Na de duik is het fijn om een omkleedponcho te gebruiken, bijvoorbeeld de zeemeermantel.

Een traditie, die steeds populairder wordt.

Een van de eerste nieuwjaarsduiken werd in 1920 in Canada georganiseerd. Zandvoort had de primeur in Nederland, maar Scheveningen is de bekendste plek voor de nieuwjaarsduik met jaarlijks zo’n 10.000 deelnemers. In 2023 waren bijna 200 locaties, verspreid over het hele land, aangemeld op de site nieuwjaarsduik.info. Daarnaast zijn er meerdere informele groepjes, die zelf een nieuwjaarsduik organiseren. Je hoeft niet af te reizen naar Scheveningen om een echte nieuwjaarsduik mee te maken. 

De voorbereiding

Een goede voorbereiding is essentieel voor een prettige duik. Zorg dat je warm bent voordat je het water ingaat door warm gekleed te zijn en vooraf goed te bewegen. Met z’n allen even een paar oefeningen doen om warm te worden helpt. Probeer te vermijden dat je lang met blote voeten op het koude zand of koude natte gras moet staan. 

Het koude water in

Altijd een beetje spannend omdat je voor je gevoel iets tegen natuurlijks gaat doen. Je lijf schrikt. Rustig doorademen, dan gaat het makkelijker. Blijf nu even in het water zodat je lichaam kan wennen aan de nieuwe situatie. Je zult merken dat het beter gaat. Blijf rustig met je schouders onder water en je armen tegen je lijf of zwem een paar slagen. 

Het nagenieten

Loop rustig het water uit. Gek genoeg voelt de buitenlucht dan een stuk minder koud aan. Dit is een heerlijk moment. Ben je weer bij je spullen, dan is het fijn om op een kleedje te kunnen staan. Je droogt je af en kleed je om. Dat gaat het beste met een omkleedponcho, zoals de zeemeermantel. 

naar de webshop van zeemeermantel

Geplaatst op Geef een reactie

Zes regels voor veilig en plezierig koud water zwemmen

Regel 1 Makkelijk uit het water

Je moet goed weten hoe en waar je het water uitkomt. Het water in is makkelijk. Het water uit kan een stuk lastiger zijn. Het is het fijnste als je een plek hebt waar je rustig het water in en uit kunt lopen. 

Regel 2 Warm beginnen 

Zorg dat je warm bent voordat je het water ingaat. Als je goed warm bent, dan stel je het moment van onderkoeling uit. Je wilt zeker niet onderkoeld raken. 

Dat kan door een warming-up te doen. Op de fiets komen helpt in ieder geval al. Blijf niet treuzelen als je eenmaal omgekleed bent. Je koelt snel af. Zelf vind ik niets vervelender dan met blote voeten op een koud grasveld wachten tot ik het water in mag. 

Regel 3 Eerst je lijf en niet je hoofd

Ga eerst met je lichaam het water in en niet gelijk met je hoofd. Het water induiken en direct kopje onder gaan is risicovol, omdat dan tegelijk het sympatisch- (de vlucht of vecht reactie) en het parasympatisch (rust en verteer) zenuwstelsel geactiveerd worden. Die werken elkaar tegen. Je vermijdt dit door rustig het water in te lopen en je lichaam tijd te geven om zich aan te passen voordat je je gezicht in het water laat zakken. Je kunt er ook voor kiezen je hoofd helemaal boven water te houden. Dat maakt het wel makkelijker. 

Regel 4 Rustig doorademen

Focus bij het water in gaan op je ademhaling. Probeer rustig te ademen en ontspan in de kou. Op het moment dat je met je bovenlichaam het water ingaat schrikt je lijf. Als je rustig blijft ademen, zakt die schrikreactie snel en kun je ontspannen. Mijn ervaring is dat als je een tweede keer het water ingaat, dan gaat het veel makkelijker. 

Regel 5 Opwarmen na het zwemmen

Als je uit het water komt dan zet de afkoeling nog even door. Dus ga, als het lukt, uit de wind staan, droog je snel af en kleed je warm aan. De afterdrop is het verder koud worden van het lichaam nadat je het water hebt verlaten. Dit gebeurt oa omdat je zelf geen warmte meer genereert door je spieren tijdens de beweging in het water. Je kunt dus achteraf nog kouder worden en dat wil je zoveel mogelijk voorkomen. Dus neem het opwarmen serieus. Dat gaat het beste door afdrogen met een omkleedponcho, zoals de zeemeermantel. Dan heb je minder last van de wind. Je warm aankleden. Neem makkelijke kleren en schoenen mee, want aankleden met koude handen is lastig. En blijven bewegen. Op de fiets, lopend of rennend naar huis is wat dat betreft beter dan met de auto naar huis. En drink wat warms. Gember thee is ideaal. 

Regel 6 Doe het samen

Ga samen met een vriend of met een groep. Het maakt het makkelijker om het koude water echt in te gaan, je kunt op elkaar letten en je bent samen trots en vrolijk omdat je het weer hebt gedaan. Dat is een prettig gevoel waar je de hele dag op door kunt.  

Dit zijn 6 regels van Dr Mark Harper. Expert in koud water zwemmen en schrijver van het boek “Chill, the cold water swim cure”. Ik voeg er een 7de regel aan toe van zwemvriendin Evelien. 

Bonus regel Optimale tijd in het water

Blijf net zo lang in het water als de temperatuur van het water. Is het water 7 graden, dan is 7 minuten lang zat. Korter kan natuurlijk altijd. Het grote voordeel is dat je dan snel weer opgewarmd bent. 

bron: outdoor swimmer

Geplaatst op Geef een reactie

Kan koud water een effectieve therapie zijn?

Twee vrouwen zitten in een wak in het ijs

Sarah, een jonge vrouw, had last van depressies en gebruikte daarvoor medicijnen, die niet naar tevredenheid hielpen en vervelende bijeffecten hadden. Toen ze een dochter kreeg, besloot ze te stoppen met de medicijnen ook al wilde ze geen last meer te hebben van de depressies. Ze besloot het koude water op te zoeken. Onder de begeleiding en geobserveerd door een team van universiteit van Portsmouth in het Verenigd Koninkrijk begon Sarah in april wekelijk in zee te zwemmen. Ze merkte dat ze zich direct beter voelde. De betere stemming hield aan lang na het opwarmen. De studie duurde 6 maanden. Sarah bleef steeds langer in het water. Al na vier maanden had Sarah geen medicijnen meer nodig om haar depressieve gevoelens onder controle te krijgen. 

Sarah’s verhaal doet vermoeden dat koud water als een soort therapie ingezet kan worden. Zij is niet de enige. Sommige mensen beginnen met openwater zwemmen om stress te verminderen of om een beter gevoel krijgen of gewoon voor de lol. Op dit moment zijn vooral de effecten voor de mentale gezondheid onderzocht. En dan vooral de effecten op depressie en angsten. 

Wat kan het effect zijn van koud water op een aantal chronische ziektes? 

Zoals: diabetes type 2, migraine, arthritis, hoge bloeddruk, MS, chronische pijn, long COVID 

Nu worden dit soort aandoeningen bestreden met allerlei medicijnen. Zou onderdompelen in koud water een veel simpelere oplossing kunnen zijn? En zo ja, waarom?

De wetenschap heeft op dit moment nog geen duidelijk antwoord. De bewijzen zijn op dit moment vooral individuele ervaringen. Er is meer onderzoek nodig om te weten hoe het werkt en op welke manier koud water het beste werkt. De basis lijkt hoe het lichaam reageert op de stress van het koud worden. 

Wat doet koud water met je lichaam?

Recent hebben onderzoekers gevonden dat koud water ontstekingsreacties lijkt te verminderen. Dit is nu net de gemeenschappelijke factor van veel chronische ziektes. Ontstekingen zijn het centrale deel van ons immuunsysteem. Het valt ziekteverwerkers aan of beschermd bij verwondingen. Tot op zekere hoogte is een ontsteking goed. Het is de manier waarop het lichaam zichzelf hersteld. In grote doses, mogelijk veroorzaakt door onze moderne stressvolle levens met slechte eetgewoontes en te weinig slaap, kan het overgaan in een chronische ziekte, zoals diabetes type 2. 

Regelmatig onderdompelen in koud water lijkt de ontstekingswaarden te verlagen. Dat is niet zo gek als je bedenkt dat dokters als heel langs adviseren om ijs kompressen te gebruiken om rode zwellingen, veroorzaakt door verwondingen, te verminderen. Met je hele lijf het koude water in, zou een vergelijkbaar effect kunnen hebben.  

Trainingeffect

Hoe het precies werkt wordt op dit moment onderzocht. Er lijkt een trainingseffect te zijn. Het lichaam streeft naar stabiliteit en evenwicht. Een stressfactor haalt het lichaam uit zijn comfortstand en laat het harder laten werken. Temperatuur, fysieke uitdaging of een combinatie van factoren kan zo’n stressfactor zijn. 

Als je vaker wordt blootgesteld aan dezelfde stressfactor, dan stimuleert dat het lichaam in een gewenste richting. Dat is de theorie van fysieke training en kan net zo werken met gewenning aan kou. 

Het sympatisch en parasympatisch zenuwstelsel

Twee krachtige natuurlijke systemen worden actief wanneer je het koude water ingaat. Het sympatisch zenuwstelsel en het parasympatisch zenuwstelsel hebben een tegengestelde functie in het lichaam. Het eerste is de vecht of vlucht reactie in een stressvolle situatie. Het tweede is het rust en verteer systeem. Dit helpt te ontspannen en herstellen. De twee systemen werken naast elkaar en houden je lichaam in balans. 

Blootstelling aan koud water triggert beide systemen. De vlucht en vecht reactie is er direct zodra je het water ingaat. Doe je ook je gezicht in het water, dan wordt het parasystemisch zenuwstelsel geactiveerd. Dit werkt ook als je koud water op je gezicht doet om rustig te worden na heftig nieuws. Dan helpt het om rustig te worden. 

Deze twee systemen kunnen botsen als je het koude water in stormt. Rustig het water inlopen is beter. 

Beide reacties zijn krachtig en kunnen langdurig effect hebben op je gehele welzijn en gezondheid. 

De complexe reactie van het lichaam op koud water kan dus de reden zijn dat het meer doet dan je fit houden. 

Koud water voor de geestelijke gezondheid

Op dit moment zijn er in de Verenigd Koninkrijk meerdere koud water zwemgroepen actief als therapie voor de geestelijke gezondheid. Naast het effect van het koude water speelt het fysiek bezig zijn en de sociale factor ook een rol bij het profijt dat deelnemers hebben van deze koud water therapie. De kou lijkt echt iets toe te voegen voor degenen, die regelmatig meedoen met de koud water sessies. 

Al onder de 20 graden positief

Hoe koud het water moet zijn, hoe vaak je het water in moet gaan en hoe lang is nog niet duidelijk. Dr. Mark Harper, een wetenschapper, die zich heeft verdiept in koud water zwemmen, zegt dat je niet hoeft te overdrijven. Een paar minuten is meestal genoeg. De meetbare voordelen zijn al geregistreerd in water onder de twintig graden. Zwemmen in zee in de zomer werkt al positief. Je hoeft geen Wim Hof te zijn. Het gaat niet om afzien, maar om plezier!

Onderkoeld

Onderkoeld raken is altijd verkeerd. Dus vooral op tijd het water weer verlaten en er niet zo lang mogelijk inblijven.   

Meer bewijs in klinische situaties zijn nodig om precies te weten hoe het werkt, maar tot die tijd hoeft het je niet tegen te houden om koud water zwemmen te proberen. Het liefst samen met anderen. Misschien heeft het voor jou geen dramatische gezondheidseffecten, maar dat heb je waarschijnlijk wel een goeie tijd en ben je trots op jezelf. 

Bron: Outdoor Swimmer

naar de webshop van zeemeermantel

Geplaatst op Geef een reactie

Is koud water zwemmen goed voor je gezondheid?

4 vrouwen lopen in de winter het koude water in van een klein meer.

Wat zegt de wetenschap? In dit artikel lees je over de laatste inzichten. Misschien inspireert het jou om het water in te gaan, net als steeds meer andere mensen. Als je het maar met plezier en op een veilige manier doet.  
 
Niet nieuw.
De gezondheidsvoordelen werden al lang vermoed. In het begin van de 20ste eeuw was er een badkuurcultuur waarin koud water een grote rol speelde. 
 
Nu begint de wetenschap bewijzen te vinden voor de vele individuele ervaringen van mensen. Onder andere aan de universiteit in Portsmouth, Engeland zijn ze bezig met onderzoek naar blijvende positieve effecten van koud water zwemmen voor de gezondheid. Ze beginnen te begrijpen wat er gebeurt met het menselijk lichaam als je het koude water ingaat. 

Dit doet het met je:

Stressbestendiger

Jezelf onderdompelen in koud water is niet voor iedereen. De temperatuur van het water creëert een stressreactie in het lichaam. Het stresshormoon cortisol komt vrij, je gaat sneller ademen en krijgt een hogere hartslag. De vecht- en vlucht reactie is om het water zo snel mogelijk weer uit te gaan.  Iedereen, die dit vaker doet, weet uit ervaring dat deze stressreactie minder wordt na korte tijd. Je lichaam past zich aan. Er is nu bewijs dat je stressreactie minder wordt als je je lichaam regelmatig onderdompelt in koud water. 
 
Koud water zwemmers kunnen niet persé beter tegen koud water. Ze zijn vooral gewend aan de reactie van hun lichaam en de reactie zelf wordt minder heftig. 
 
Het bijzondere is dat de reductie van de stressreactie ook in andere situaties optreedt.  Je reactie op een ander stressvol moment, zoals bijvoorbeeld een examen, is minder. 

Boost voor je zelfvertrouwen

Het proces van iets langer in het koude water blijven en er niet gelijk uitrennen vergroot je mentale kracht. Je gaat uit je comfortzone en krijgt het vertrouwen in je eigen lijf en de voldoening achteraf. Je voelt je comfortabel met oncomfortabel zijn. Je accepteert dat het nu eenmaal zo is. Dit vertrouwen met een zeker ongemak helpt je weerbaarder te zijn op andere gebieden in het leven. 

Zwemmen als mindfullness

Als je je onderdompelt in koud water, is je zenuwstelsel overbelast met signalen over hoe koud delen van je lichaam zijn. Er is geen ruimte meer voor je to do lijst of zorgen anders dan de kou. Dit lijkt op een mindfullness oefening. Je bent vanzelf in het hier en nu en niet in het straks.

Verminderen van ontstekingen

Prof atleten gebruiken ijsbaden om te herstellen na een prestatie. Het lichaam reageert op koude temperaturen door direct bloed weg te halen uit je ledematen om de organen in je lijf te beschermen. De lage bloedstroom in je armen en benen verlagen ontstekingsreacties en laten spieren sneller herstellen. Koud water zwemmen geeft dezelfde voordelen als een ijsbad.

Immuniteit neemt toe

De wetenschap is hier nog niet helemaal uit, maar veel zwemmers zeggen minder verkouden te zijn dan hun niet zwemmende vrienden. 
 
Dit is de theorie:
De stressreactie veroorzaakt door het koude water triggert waarschijnlijk de productie van witte bloedcellen. Dit is een natuurlijke boost voor je weerstand. Samen met de fysieke en mentale voordelen van zwemmen is het zeker mogelijk dat het een positieve impact heeft op het immuumsysteem.

Een stralende huid

Zwemmen in open water, vooral in zeewater, heeft positieve effecten voor de huid.  In zeewater zit veel magnesium, calcium en kalium, allemaal goed voor de huid. Zeewater is ook licht antiseptisch en kan helpen bij het herstellen van beschadigde huid. 

Blij

Het euforische gevoel na een koud water dip is echt. De combinatie van oefening en blootstelling aan koud water bevordert het vrijkomen van dopamine. Het eigen feelgood hormoon. 
 
Als je samen met iemand of met een paar mensen samen zwemt of dipt, kun je je ervaring delen en geniet je er samen nog meer van. 
 
Het water mag koud zijn, maar er zijn veel redenen om je weerstand te overwinnen en het koude water in te gaan. Koud water zwemmen is goed voor je gezondheid en je welzijn. 

Wil jij ook koud water zwemmen? Een paar tips:

• Zonder wetsuit werkt het beste. 
• Neopreen sokken en neopreen handschoenen maken het comfortabeler.
• Een omkleedponcho is ideaal als je uit het water komt. Het beschermt je tegen de wind en je droogt je zo makkelijk af. De zeemeermantel is een extra brede omkleedponcho. Ook geschikt voor grotere maten. Prima te gebruiken in de winter. 
• Trek makkelijke kleding en schoenen aan. Met koude stramme vingers in aankleden een stuk lastiger. 

• Wil je je liever thuis omkleden. Trek je winterjas over de zeemeermantel aan en loop, fiets of rij naar huis. 
• Je komt weer op temperatuur door iets warms te drinken en te bewegen. Dat hoeft niet heftig te zijn. Wandelen, fietsen, het huis schoonmaken. Alles helpt. 

Veiligheid voor alles

• Ga vooral samen
• Ga niet stoer doen. Liever korter en dicht bij de kant, dan lang en ver. 
• Ga niet als je hartpatiënt bent of als je koorts hebt. 
 
Je hoeft geen fanatieke sporter te zijn om plezier te beleven aan koud water zwemmen. Wil je het proberen, zoek een groep bij jou in de buurt. 

Geplaatst op Geef een reactie

Hoe ik begon met winterzwemmen.

drie vrouwen in een zeemeermantel bij een klein meer in oktober

Zo’n 10 jaar geleden stond ik in badpak aan de rand van het water. Ik had me voorgenomen zo lang mogelijk te blijven buitenzwemmen. Ik vond het heerlijk. September ging goed. 

Toen werd het oktober. Daar stond ik dan. Zal ik, zal ik niet. Ik draaide me om, trok mijn jas aan en ben naar huis gefietst. Volgend jaar juni maar weer. In het zwembad vermaak ik me ook.

Een paar jaar later belde een onbekende vrouw me in februari met de vraag of ik samen met haar het koude water in wilde gaan. Evelien had mijn naam doorgegeven. Evelien zwemt het hele jaar door buiten in Culemborg. Ik woonde dichter bij deze vrouw. Dat was handiger volgens Evelien. Voor ik het wist zei ik: “Tuurlijk, zaterdag 10 uur.”

Zaterdagochtend zwem ik altijd in het zwembad. Het koude water kon mooi erna. Die ochtend zag ik, op de fiets onderweg naar het zwembad, ijs in de sloten. Dat wordt niks, ik bel Ellen, zo heet ze, zo wel af, dacht ik nog. Eenmaal thuis stond ze al op de stoep. 

Lang de rand van de plas lag een dunne laag ijs. Dan maar door het ijs. Ik wist niet dat ijs een soort glasplaten worden als je erdoor heen loopt. Na een paar meter zijn we tot en met onze schouders in het koude water gaan zitten. Eventjes. En het ging.

Ik zette zelden een berichtje op Facebook. Dit vond ik wel de moeite waard. Ellen ook. Ton zag beide berichten. De week erna waren we met z’n drieën. De groep winterzwemmers van de Kalenbergse plas was geboren. 

Het is weer oktober. Nu een stuk warmer dan 10 jaar geleden. Weer sta ik aan de rand van dezelfde plas. Met een groepje zwemmen we naar de overkant. Een paar blijven iets dichter bij het strandje. Het winterseizoen is weer begonnen. 

De komende tijd meer over winterzwemmen.  

De zeemeermantel is juist ideaal voor iedereen, die wil winterzwemmen of dippen.